Sprejemamo naročila za pomlad 2024! Trenutni dobavni rok je 14 dni. Dismiss

Kaj delamo na vrtu pozimi?

Na prvi pogled se zdi, da pozimi z vrtom nimamo veliko dela. Pa ni tako. Zima je čas počitka narave. Kljub temu pa v zimskem času najdemo kar nekaj vrtnarskih opravil.

Preden zapade prvi sneg, lahko urejamo vrtne poti, popravljamo vrtno pohištvo in orodje. Če ne dežuje in so temperature nad lediščem, lahko opravljamo tudi različna zemeljska in gradbena dela. Zaščitimo kompostnik pred zmrzaljo.

V primeru snega, le tega otresemo z dreves in grmovnic, da preprečimo lomljenje vej. Ob prvem snegu na primerno mesto namestimo ptičjo krmilnico in ptičje pogače ter tako poskrbimo za pernate obiskovalce našega vrta.

Ko je zunaj še mraz pričnemo razmišljati o novi sezoni vrtnarjenja. Z dobrim načrtovanjem bomo naš vrt kar najbolje izkoristili. Ko že imamo načrt gredic pripravimo še setveni načrt za prvo spomladansko sajenje.

Ne pozabimo dopolniti zbirke semen, ki jih potrebujemo. Zato prelistamo vrtnarske kataloge ali semena izmenjamo z drugimi vrtnarji.

»Dobro pripravljen zelenjavni vrt naš trud nagradi z obilnim pridelkom.«

pridelekNačrt za zelenjavni vrt naredimo tako, da upoštevamo kolobarjenje in mešane posevke – dobre ter slabe sosede. V načrt vključimo tudi morebitne spremembe in novosti v vrtu.

Za pridelovanje zelenjave izbiramo zgodnje in pozne sorte, saj si tako zagotovimo svežo zelenjavo z vrta vse od zgodnje pomladi pa vse do zime.

Pri iskanju idej za letošnji zelenjavni vrt si lahko pomagamo z zastavljanjem naslednjih vprašanj.

Kaj pričakujemo od zelenjavnega vrta?

Razmislimo, s kakšnim namenom se lotevamo pridelovanja zelenjave. Smo odločeni, da želimo doma pridelati vso zelenjavo, ki jo potrebujemo v gospodinjstvu? Ali nam vrtnarjenje predstavlja zgolj razvedrilo, pridelek pa je le dodaten bonus?

Koliko prostora imamo na voljo?

Če imamo manjši vrt, izberemo zelenjavo, ki daje več pridelka. Pridelek je sicer odvisen od večih dejavnikov: vrste prsti, podnebja in izkušenosti vrtnarja. Vsekakor pa h končnemu pridelku prispeva tudi dobra prostorska razporeditev vrtnin na gredicah. Na vrtu obvezno zagotovimo tudi prostor za kompostnik, s pomočjo katerega bomo pridobili svoje zeleno gnoljilo.

Koliko časa nameravamo posvetiti vrtnarjenju?

Razsodno preračunamo, koliko ur prostega časa lahko namenimo delu na vrtu. V primeru da na voljo nimamo veliko časa, za svoj vrt izberemo zelenjavo, ki ni zahtevna za gojenje. Odločimo se lahko tudi za postavitev visoke grede, v kateri bomo z manj truda pridelali več pridelka.

Kakšne želje ima naša družina?

Pri izbiri vrste zelenjave, ki jo bomo sadili na vrtu, upoštevamo tudi želje ostalih družinskih članov. Nesmiselno je, da pridelamo na ducate kumar, nihče od nas pa jih ne mara na jedilniku.

»Vaš zelenjavni vrt je lahko okrasen in navdušujoč ali preprost in funkcionalen – odločitev je vaša.«
Scroll to top