Sprejemamo naročila za pomlad 2024! Trenutni dobavni rok je 14 dni. Dismiss

Od semena do sadike

Za tiste, ki bomo iz semen vzgojili lastne sadike se vrtnarska sezona že začenja. Vzgoja sadik se obrestuje predvsem pri vrtninah, ki izhajajo iz toplejših krajev in imajo daljše rastno obdobje. Z malce pomoči tako lažje in hitreje dozorijo.

Izbira in priprava semen

V zaprtem prostoru vzgajamo zahtevne plodovke – paradižnik, papriko, feferone, bučke in kumare. Lahko pa tudi peteršilj, zeleno, por, čebulo, zgodnje solate in kapusnice – cvetačo, brokoli, ohrovt in zelje.

Za vzgojo lastnih sadik izberemo ekološko semena ali pa semena avtohtonih domačih sort, ki so pridelana v našem okolju in že prilagojena našemu podnebju, da bodo rastline močnejše in odpornejše.

Preden semena posadimo jim privoščimo zaščitno kopel iz žajblja ali kamilice, ki jih obvaruje pred glivično boleznijo. Žlico posušenih zelišč prelijemo z vročo vodo. V toplo (ne vročo) kopel seme namočimo za nekaj ur.

Kako se lotimo sajenja?

    1. Setvene pladnje napolnimo z zračnim, rahlim in s hranili ne preveč bogatim substratom, ga z deščico zravnamo in ob robovih rahlo potlačimo.
    1. Pripravljen substrat zalijemo in počakamo eno uro, da voda odteče.
    1. Enakomerno posadimo semena. Drobna semena potresemo po površini in pokrijemo s tanko plastjo zemlje, ki še prepušča nekaj svetlobe. Večja semena porazdelimo in posadimo bolj globoko.
    1. Po setvi posode postavimo v bližino toplotnega vira in jih pokrijemo s prozorno folijo, v katero naredimo nekaj luknjic. Tako preprečimo prevelika nihanja temperature in vlage.
    1. Redno zalivamo z nežnim pršenjem.
  1. Ko iz zemlje pokukajo prvi listi folijo odstranimo.

Ugodne razmere za kalitev in rast

Najboljši prostor za vzgojo sadik je ogrevan rastlinjak. Sadike pa lahko vzgojimo tudi na okenski polici v stanovanju. Pri tem moramo paziti, da zagotovimo ustrezno svetlobo, toploto in vlažnost. Izberemo prostor, v katerem se manj zadržujemo in manj ogrevamo. Okenske police na severni ali vzhodni strani stanovanja so primernejše, saj niso direktno obsijane s soncem.

Za kalitev seme potrebuje veliko toplote in vlago. Najnižjo temperaturo za vznik potrebujejo solatnice in kapusnice (med 18 in 22 ˚C), najvišjo pa plodovke (okoli 25 ˚C).

Mlade sadike za nadaljnjo rast potrebujejo nižje temperature med 13 do 15 ˚C in primerno svetlobo, zato sadike prestavimo na primernejše mesto. Pazimo, da se rastline ne pretegnejo. V dnevih s slabo osvetlitvijo, če je le mogoče, temperaturo v prostoru znižamo in zmanjšamo zalivanje.

Presajanje – pikiranje

Kmalu po kalitvi rastline potrebujejo več prostora, da razvijejo močan in razvejan koreninski sistem. Pikiramo jih, ko se klična lista postavita v vodoraven položaj. Rastlinice primemo za liste, nežno izpulimo in presadimo v samostojen lonček. Mlade sadike redno pršimo z vodo.

Pri pikiranju lahko rastline doživijo presaditveni šok, ki se mu izognemo tako, da semena posadimo neposredno v lončke, nato pa sadike z zemeljsko grudo vred posadimo na vrt. Sicer pa je pikiranje pri plodovkah celo zaželeno, saj ob tem malce poškodujemo glavno koreniko in tako povzročimo bujnejši razrast stranskih korenin.

Sajenje na prosto

Zdrave in čvrste sadike, ki imajo vsaj 4 prave liste in dobro razvit koreninski sistem najprej pripravimo na svež zrak in nihanje zunanjih temperatur. S tem namenom okno, na katerem gojimo sadike puščamo odprto preko dneva. Zatem jih za teden dni postavimo v zatišni kot hiše ali balkona. V maju, ko sta zemlja in zrak že dovolj topla jih presadimo na prosto. Ob spomladanskem hladu mlade rastline zaščitimo s tkanino.

Scroll to top